Laminat köksluckor

maj 14, 2014

Kök med laminat köksluckor

Köksluckor i laminat är idag väldigt vanliga och många väljer denna typ av kökslucka eftersom man kan göra så att laminatet ser ut som vilken annan lucka som helst. Tillexempel så kan man göra laminat som ser ut som massivt trä eller högblanklack. Men eftersom det rör sig om laminat är dessa luckor också väldigt billiga att tillverka vilket gör dem billiga att köpa. Laminatköksluckorna är också väldigt lätta att hålla rena, men de är också väldigt ömtåliga och blir lätt repiga.

Utseende på laminatet

Eftersom ytan är i laminat så kan luckan få vilket utseende som helst, men det vanligaste är att man köper en laminat lucka som har ett utseende som liknar massivt trä eller som har en högblank yta. På vissa dyrare laminat köksluckor kan man även få så att laminatet ha lite struktur så när man känner på luckan så är den inte helt slät, dock är dessa luckor inte helt vanliga och dem kostar oftast rätt mycket mer, vilket gör att priset inte skiljer sig så mycket från en massiv trä lucka eller en äkta högblank lucka.

En laminatköksluckas uppbyggnad

En kökslucka av laminat består av fler skikt av papper som alla limmas ihop under hög värme och högt tryck. Själva kärnan i en laminat lucka består av en spånskiva vilket gör att luckan är känslig för ånga och fukt.

En budgetversion av den här typen av skiva kallas för melamin. Då har en spånskiva försetts med ett eller flera lager av pappersskikt, därefter beläggs luckan med plastkanter, för att skydda själva materialet. Men den här typen av lucka är ändå ganska så ångkänslig, så skydda den mot fukt.

Pris på laminatköksluckor

Laminatluckorna tillhör den grupp av köksluckor som oftast brukar vara rätt billiga. Så om du planerar att byta köksluckor och väljer att köpa laminatköksluckor så lär det kosta några hundralappar per kökslucka. Sen finns där också laminatluckor som har något bättre kvalité och de kostar oftast mellan 500 – 1000 kr.

Då kan laminat vara ett bra alternativ:

– Laminatluckorna tillhör de billigaste köksluckorna på marknaden. – En fördel med laminerad köksluckor är att de kan anta vilket utseende som helst.

– Med modern teknik behåller den laminerade köksluckan färgen länge. Till exempel så bleks den sällan av sol och stänk.

– Den laminerade ytan är blank och lätt att hålla ren.

– En högtryckslaminerad yta är mycket hård till sin struktur. Det ger lång hållbarhet, särskilt om köksluckan är tillverkad av hög kvalitet.

Då bör du ej välja laminat:

– När den laminerade ytan blir sprucken och trist, är det svårt att renovera den. Ibland går det att laminera om den, eller måla dem. Men oftast betyder en skadad lucka behovet av en ny.

– Laminatluckor kan vara känsliga för fukt. Hur känsliga de är beror på kvaliteten på skivorna.

– Även om luckan kan anta vilken färg och vilket mönster som helst är det svårt att göra spår i skivan. De flesta köksluckor är därför plana till ytan.

© Copyright 2021 Milladoiro.com