Bänkskiva till ditt nya kök

april 30, 2014

Välj bänkskiva till ditt kök

Att renovera köket har blivit allt mer populärt och idag är det en av de största trenderna inom inredningsvärlden! Många som idag ska köpa kök lägger stor vikt vid att köket ska vara modernt och allt ska matchas i form av färg och utseende. Idag hade jag tänkt titta närmare på det stora utbudet av bänkskivor och förklara för och nackdelar med de olika materialen.

Sten och massivträ har alltid varigt mycket populära material när det gäller bänkskivor, men på mitten av 1900 talet kom en ny typ av material in på marknaden för bänkskivor. Laminatbänkskivan som var avsevärt mycket billigare än sten och bänkskivorna i massivträ blev snabbt väldigt populära. Dock har trenderna ändrats och tack vare ny teknik har nya typer av material skapats. Idag kan man välja mellan många olika material så som: sten, kvarts, glas och många andra nya typer av trä.

När man ska köpa nya bänkskivor finns det lita att tänka på och något som man bör lägga stor vikt vid är hur väl bänkskivorna står emot fläckar, värme, stötar och repor.

Vill man ha en bänkskiva som står emot värme, stötar och repor så ska man välja en bänkskiva i sten, dock är oftast sten bänkskivorna den typ av bänkskiva som är dyrast, men samtidigt ska man tänka på att en bänkskiva i sten har längst livslängd. Detta tror jag är något inte många tänker på då man bara ser till priset. Visst 30 000 kr för en bänkskiva i sten är mycket pengar och jämför man det med en laminatbänkskiva som kosta 10 000 – 15 000 kr så är skillnaden rätt stor. Men låt säga att du väljer en laminatbänkskiva så efter fem år så börjar bänkskivan bli väldigt sliten så du måste köpa en ny. Väljer du då att köpa en ny laminatbänkskiva så är du uppe i nästan samma kostnads som för en stenbänkskiva plus du behöver förmodligen betala för att få den nya bänkskivan monterad samt allt extra arbete.

Så vilka för och nackdelar finns det med de olika materialen?

Sten – Granit, Marmor, etc

Fördelarna med stenskivor är många men några av de vanligaste man tänker på är att de är väldigt tåliga och det blir aldrig omodernt med en stenbänkskiva! Man får även en speciell känsla i köket när man har en bänkskiva i sten.

Något som kan anses vara negativt med bänkskivor är att de oftast är rätt dyra. Visa sten typer så som marmor är väldigt känsliga för syror så du måste vara noggrann att rengöra bänkskivan om du skulle spilla läsk. Sen ska man inte glömma tyngden, en stenbänksiva som är 3 – 3,5 m lång är väldigt tunga och bor du i en lägenhet kan det bli problem med installationen, dock kan man lösa detta genom att göra bänkskivan i kortare bitar så det blir enklare att hantera.

Pris: Priset på Granit brukar variera mellan 2 000 – 6 000 kronor/kvadratmeter. Marmor brukar kosta från 4 000 kr/kvadratmetern.

Trä – Massivträ, etc

Det finns massa olika sorters träslag att välja mellan och idag finns det hårdvaxolja som gör bänkskivorna något tåligare samt mer lättskötta. Med rätt skötsel kan en massivbänkskiva hålla i många år, men de är ändå väldigt sköra och kan lätt repas.

Fördelarna med bänkskivor i massivträ är att de ger en väldigt stilren känsla och med rätt skötsel kan de hålla i väldigt länge. Även om en bänkskiva i massivträ är ömtåliga så kan man oftast reparera skador, så som repor och skärmärken.

© Copyright 2021 Milladoiro.com